Κείμενο της συνέλευσης αλληλεγγύης για το εφετείο της υπόθεσης Βελβεντού

Σχετικά με το Εφετείο της Υπόθεσης Βελβεντού

Την Παρασκευή 01/02/2013 πραγματοποιείται διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και το κατάστημα των ΕΛ.ΤΑ στο Βελβεντό Κοζάνης. Μετά από κινητοποίηση της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή συλλαμβάνονται έπειτα από καταδίωξη συνολικά 4 αναρχικοί.

Πρόκειται για τους συντρόφους Γ. Μιχαηλίδη, Δ. Πολίτη, Ν. Ρωμανό και Α.Δ. Μπουρζούκο, όπου από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους δηλώνουν αναρχικοί. Έπειτα, με κείμενο τους αναφέρουν πως απέφυγαν την ένοπλη συμπλοκή με τους διώκτες τους για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή διερχόμενου οδηγού, που είχαν αναγκαστεί να σταματήσουν και να πάρουν μαζί τους στην προσπάθεια τους να διαφύγουν με το όχημά του.

Μετά από τη σύλληψή τους οδηγούνται στη Γ.Α.Δ Βέροιας, όπου βασανίζονται άγρια επί ώρες από τους ντόπιους μπάτσους. Την επόμενη μέρα το αρχηγείο της αστυνομίας θέλοντας να αποκρύψει το θέμα δημοσιοποιεί τις φωτογραφίες των χτυπημένων συντρόφων, με μια φανερά εσκεμμένη και άθλια επεξεργασία, συνοδευόμενες από την κυνική δήλωση ότι έγινε για να είναι αναγνωρίσιμα τα πρόσωπα των συλληφθέντων, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των αστυνομικών αρχών. Τέλος, ακολούθησε ο γελοίος ισχυρισμός ότι οι συλληφθέντες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης.

Οι σύντροφοι από την πρώτη στιγμή κράτησαν μια ακέραια και αξιοπρεπή στάση στηρίζοντας την επιλογή της απαλλοτρίωσης πέρα από κάθε λογική προσωπικού πλουτισμού, ως μέρος της ανατρεπτικής πολιτικής τους αντίληψης και δράσης, γεγονός που προκάλεσε την εκδήλωση πολλών κινήσεων αλληλεγγύης από ένα ευρύ φάσμα του κινήματος σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μία από αυτές ήταν η άμεση συγκέντρωση στα δικαστήρια τις επόμενες μέρες όπου αποφασίστηκε η προφυλάκιση τους.

Συλλήψεις Φ. Χαρίση και Α. Ντάλιου

Το επόμενο διάστημα η αστυνομία εκδίδει δύο εντάλματα σύλληψης για άλλα δύο άτομα, “φωτογραφίζοντας” τους μέσα από τηλεδικαστήρια ως αυτούς που διέφυγαν τη σύλληψη χρησιμοποιώντας το αμάξι του διερχόμενου οδηγού. Στις 30 Απρίλη του 2013, μετά από μία ευρύτερη επιχείρηση συλλήψεων κατά αναρχικών στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας, συλλαμβάνονται τελικά -μεταξύ άλλων- και οι δύο καταζητούμενοι σύντροφοι Α. Ντάλιος και Φ. Χαρίσης και προφυλακίζονται. Η δίωξή τους βασίστηκε μόνο σε ευρήματα DNA και με αυτά παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Στο αρχικό κατηγορητήριο επιχειρήθηκε η γνωστή συνταγή σύνδεσης αναρχικών αγωνιστών με την ε.ο Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς στοχεύοντας έτσι, όχι μόνο σε πολιτική απονοηματοδότηση, αλλά και σε εξοντωτικές ποινές.

Πρωτόδικες ποινές

Στο αρχικό κατηγορητήριο υπήρχε και η κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής -αντί για απλή- εξυπηρετώντας έτσι την πάγια τακτική του δικαστικού συστήματος, όσο αφορά τέτοιες υποθέσεις, που δεν είναι άλλη από την επιβολή εξοντωτικών ποινών στους πολιτικούς του αντιπάλους. Μετά από την ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε ένα χρόνο, η έδρα απάλλαξε τους συντρόφους από την κατηγορία ένταξης και συμμετοχής στη ΣΠΦ επιβάλλοντας ποινές κάθειρξης 16 χρόνων για τους Γ. Μιχαηλίδη, Α.Δ Μπουρζούκο, Ν. Ρωμανό, Φ. Χαρίση, Α. Ντάλιο και 11 χρόνων για το Δ. Πολίτη.

Ενόψει αυτού του υπερεφετείου

Στις 20 Απριλίου, με μία νέα δικαστική μεθόδευση, εντείνεται η επίθεση της κυριαρχίας κατά των αιχμάλωτων αγωνιστών, καθώς ο εισαγγελέας εφετών Γ. Γεράκης παραπέμπει σε κοινό εφετείο την υπόθεση της διπλής απαλλοτρίωσης Βελβεντού με ακόμα 4 βουλεύματα (υπόθεση Χαλανδρίου, δέματα, συμπλοκή στην Πεύκη, συλλήψεις στο Βόλο το 2011, συλλήψεις Γ. Καραγιαννίδη, Α. Μητρούσια, Σ. Αντωνίου και Κ. Σακκά) που σχετίζονται με τη ΣΠΦ.

Όπως στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία του 2009, όπου χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά ως οργάνωση “ομπρέλα” η ΣΠΦ, έτσι και τώρα οι κατηγορούμενοι της απαλλοτρίωσης του Βελβεντού , ενώ πρωτόδικα έχουν απαλλαχθεί αμετάκλητα από την κατηγορία της οργάνωσης, δικάζονται σε δεύτερο βαθμό σε κοινό εφετείο με υποθέσεις που αφορούν τη ΣΠΦ.

Κύριος σκοπός της πρωτοφανούς αυτής μεθόδευσης του υπερεφετείου από πλευράς εξουσίας είναι η παράταση της ομηρίας των συντρόφων μέσω της χρονοβόρας διαδικασίας ενός τέτοιου εφετείου. Τους στερείται έτσι επί της ουσίας η αποφυλάκισή τους με όρους, καθώς μετά το πέρας της διαδικασίας θα έχουν ήδη εκτίσει το 1/3 της πρωτόδικης ποινής. Επιπλέον, με νομότυπους ελιγμούς, αντί η υπόθεση να εκδικαστεί σαν μια κοινή ληστεία στο εφετείο της Λουκάρεως με τυχαία σύνθεση έδρας, θα εκδικαστεί στην ειδική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού με ειδική σύνθεση δικαστηρίου. Με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η πρωτόδικη απόφαση που απάλλαξε τους συντρόφους από την κατηγορία της ένταξης σε οργάνωση επιβάλλοντας κλίμα τρομοδικείου.

Η αλληλεγγύη αποτελεί ζωτικό και αναπόσπαστο κομμάτι του ριζοσπαστικού κινήματος και στην περίπτωση των αιχμαλώτων αγωνιστών είναι αυτή που σπάει τα κρατικά κλουβιά. Όπως ανέφεραν και οι ίδιοι “μπορέσαμε να ξεφύγουμε έστω και για λίγες ώρες που διαρκούσε η κάθε συνεδρία από τον ασφυκτικό κλοιό της φυλακής και να νιώσουμε την ουσιαστική δύναμη της αλληλεγγύης. Η διαρκής παρουσία των αλληλέγγυων συντρόφων στη δίκη ήταν για μας μία επιβεβαίωση ότι ακόμα και σε ένα εχθρικό περιβάλλον με το ιδιαίτερο βάρος των συμβολισμών της εξουσίας που επιβάλλεται ωμά, κανένας σύντροφος δεν είναι μόνος του.”

Κάλεσμα Τετάρτη 20 Απριλίου ώρα 9.00

(στην ειδική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού)

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΕΦΕΤΕΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ

ΑΜΕΣΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ο ΣΠΦ

~Συνέλευση αλληλεγγύης για το εφετείο της υπόθεσης Βελβεντού~

https://velventosolidarity.noblogs.org

email επικοινωνίας: sinefvelvento (at) riseup (dot) net