Εφετείο υπόθεσης Βελβεντού, Κείμενο των 6 συντρόφων

Για τις 20 Απριλίου του 2016 ορίστηκε το εφετείο μας για την υποθέση του Βελβεντού στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Η πρωτόδικη απόφαση βγήκε πριν από ενάμιση χρόνο τον Οκτώβριο του 2014, όπου καταδικαστηκαμε για την διπλή απαλλοτρίωση (σε ΑΤΕ και ΕΛΤΑ ) που έγινε τον Φεβρουάριο του 2013 στο χωριό του Βελβεντού.

Η διαδικασία του πρωτόδικου δικαστηρίου ήταν για μας μια περίοδος που μπορεσαμε και πάλι να γίνουμε ένα με τον κόσμο του αγώνα. Μπορεσαμε να ξεφύγουμε έστω και για τις λίγες ώρες που διαρκούσε η κάθε συνεδρία απ τον ασφυκτικό κόσμο της φυλακής και να νιώσουμε την ουσιαστική δύναμη της αλληλεγγύης. Η διαρκής παρουσία των αλληλέγγυων συντρόφων στη δίκη ήταν για μας μια επιβεβαίωση ότι ακόμα και σε ένα εχθρικό περιβάλλον, με το ιδιαίτερο βάρος των συμβολισμών της εξουσίας που επιβάλλεται ωμά, κανένας σύντροφος δεν είναι μόνος του.

Μετά από μια διαδικασία που κράτησε ένα χρόνο λοιπόν, η έδρα του δικαστηρίου μας απάλλαξε απ την κατηγορία της ένταξης και της συμμετοχής στην οργάνωση Σ.Π.Φ. και μας επέβαλε ποινές κάθειρξης 16 χρόνια για πέντε από μας και 11 χρόνια για άμεση συνεργεία στον Δ. Πολίτη.

Όμως παρότι πλέον δεν κατηγορούμαστε με τον 187α για “τρομοκρατική” οργάνωση, ο εισαγγελέας εφετών Γεώργιος Γεράκης αποφάσισε να μας παραπέμψει στην ίδια έδρα που θα δικάσει τα εφετεία της Σ.Π.Φ.. Δηλαδή τις υποθέσεις του Χαλανδρίου, των δεμάτων, του βουλεύματος για τις συλλήψεις στον Βολο το 2011, την ένοπλη συμπλοκή στην Πεύκη όπως και του βουλεύματος για τις συλλήψεις των συντρόφων Α.Μητρούσια, Γ.Καραγιαννίδη, Κ.Σακκά και Σ.Αντωνίου.

Με λίγα λόγια ο Γ.Γεράκης παραπέμπει σε κοινό εφετείο πέντε διαφορετικά βουλεύματα στις 20 Απριλίου.

Για μας η μεθόδευση είναι ξεκάθαρη πίσω απ αυτή την επιλογή του εισαγγελέα εφετών, πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια από πλευράς εξουσίας να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στις φυλακές όλους τους αναρχικούς αγωνιστές ανεξάρτητα απ την ποινή που έχουν.

Πρακτικά δηλαδή, αυτό που επιχειρείται να γίνει είναι ένα εφετείο, που λόγο του όγκου των υποθέσεων, θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια με αποτέλεσμα να συμπληρώσουμε το 1/3ο της πρωτόδικης ποινής μας πριν την λήξη του εφετείου μας.

Επί της ουσίας, μ αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να καταργήσουν το όποιο όφελος του εφετείου, εκμεταλλευόμενοι φυσικά την ελαστικότητα του συστήματος δικαιοσύνης. Ενός συστήματος κομμένου και ραμμένου στα μέτρα της κυρίαρχης τάξης που στόχο έχει απ’ τη μια την προστασία της πολιτικής και οικονομικής ελίτ και απ’ την άλλη την παραδειγματική εξόντωση των ανθρώπων που οι ίδιες οι συνθήκες διαβίωσης τους οδηγούν στην παραβατικότητα.

Φυσικά ως αναρχικοί έχουμε ξεκάθαρη θέση για την αστική δικαιοσύνη και θα στεκόμαστε πάντα εχθρικά απέναντι σ’ αυτό το σύστημα και στους υποτακτικούς που το υπηρετούν. Γι αυτό το λόγο γνωστοποιούμε κι αυτή την μεθόδευση και καταδεικνύουμε για άλλη μια φορά το πως η εξουσία επιχειρεί να εξοντώσει όσους αντιστέκονται και αντεπιτίθενται στην βία που ασκεί.

Δεν κάνουμε καταγγελία, ξεκαθαρίζουμε απλά πως καμία τέτοια μεθόδευση, καμία φυλακή και κανένας δικαστής δεν μπορεί να μας γονατίσει και να μας κάνει να ξεχάσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε.

Μέχρι το γκρέμισμα και της τελευταίας φυλακής.

Γιάννης Μιχαηλίδης

Ανδρέας – Δημήτρης Μπουρζούκος

Νίκος Ρωμανός

Δημήτρης Πολίτης

Φοίβος Χαρίσης

Αργύρης Ντάλιος